Nice place, bad service

Cathinka Guldberg

romnr5-stor

Om rommet

Vårt eldste rom med gamle fine møbler. Passer bra i sammen med Anton B rommet, for kaffe, te og kakekos. Kan også brukes separat for inntil 15 personer.

CathinkaGuldberg

Historien bak Cathinka Guldberg

Cathinka Augusta Guldberg (født 3. januar 1840 i Christiania, død 22. oktober 1919 i Kristiania) var en norsk diakonisse og grunnlegger av sykepleieutdannelsen i Norge.
Hun vokste opp i Christiania og på Nannestad, som datter av bokhandler, senere sogneprest Cato August Guldberg. Som eldste datter tok hun fra 15-års alderen ansvar i hjemmet da moren døde. 24 år gammel flyttet hun hjemmefra, og i 1866 reiste hun til diakonisseanstalten Kaiserswerth i Tyskland, det samme sted hvor Florence Nightingale tidligere hadde vært elev. Under utdanningstiden tjenestegjorde hun ved feltlasaretter i Dresden og Berlin under den tysk-østerrikske krig, og ved feltsykehus i Alexandria. Mens hun ennå var i Tyskland, ble hun bedt om å tiltre som forstanderinne og gunnlegger av en diakonisseutdanning i Norge.
Norsk sykepleierutdanning begynte 20. november 1868 med Guldberg og én elev. Diakonisseanstalten holdt først til i lokaler i kommunegården på Grønland i Oslo, senere i Ullevålsveien, og fra 1887 på egen eiendom på Lovisenberg, hvor virksomheten fremdeles ligger.
Diakonisseanstalten, senere Diakonissehuset, var i 22 år landets eneste sykepleierutdannelse. Guldberg ledet virksomheten i 51 år av sitt liv, og var fremdeles aktiv som forstanderinne da hun døde 79 år gammel. Hennes virksomhet hadde betydning som utvikling av en helseprofesjon, som en kirkelig tjeneste, og som en selvbevisst profesjonsutdanning for kvinner.
Hun ble, som første kvinne, ridder av St. Olavs Orden i 1915. Hun er malt av Emmanuel Vigeland i 1918, og en statue utført av Nic Schiøll ble avduket i 1966. Hun ble avbildet på frimerke i 1968 ved Diakonissehusets 100-årsjubileum.
Hun var datter av presten Carl Guldberg, søster til blant andre fysikeren Cato Guldberg og medisinprofessor Gustav Adolph Guldberg, og (gjennom sin søster) svigerinne av fysikeren Peter Waage.